Bibliolog är en metod att möta bibliska texter i en grupp och uppleva dem ”inifrån”. Den talar till vår kreativitet och inlevelseförmåga och skapar möten mellan texten och våra egna erfarenheter. Mötena ger ofta överraskande och djupsinniga insikter om oss själva, och ger en fördjupad förståelse av våra bibliska berättelser. Metoden har rötter i judisk utläggningstradition, midrash, men är spridd och älskad i både kristna och judiska sammanhang i USA och Europa, i Afrika och Asien. Bibliolog är användbar i många olika sammanhang, i gudstjänster, andakter och bibelgrupper, konfirmandarbete, undervisning och på retreater. Människor i alla åldrar och med olika trosinriktning kan delta, då inga förkunskaper krävs. Efter denna utbildning blir du behörig och rustad med de verktyg som behövs så att du kan leda Bibliolog i dina egna sammanhang.
Det är en fördel att själv ha upplevt bibliolog före utbildningens början. Du kan kontakta Eva Eiderbranteva.eiderbrant@svenskakyrkan.se för att höra om det finns något tillfälle att delta i, antingen online eller i Norrköping. Du kan även kontakta David Sjogerlöv på själavårdsinstitutet Lilleskog david.sjogerlov@svenskakyrkan.se och anmäla intresse för att prova på. Om vi blir några stycken kan vi ordna ett prova-på tillfälle på plats på Lilleskog (Alingsås)=
Kursen vänder sig till dig som pedagog, diakon, präst eller pastor men också till dig som har ett intresse av att lära dig denna metod.
Jag bjuder hjärtligt in till den sjätte upplagan av Europeiska online-bibliodrama. Denna gång, vid sidan av de engelska workshoparna, kommer det även att finnas workshop på franska och ryska. Vi vill att bibliodrama ska nå världens nya hörn.
Stort tack till alla ledare som förberett för oss den bibliska (och inte bara) Ordets högtid.
Dela gärna denna inbjudan så att öppna och intressanta bibliotekarier kan ta del av de förberedda workshoparna.
All detaljerad information och kontakter för poster finns nedan.
Jag har lett Bibliodrama sedan 2008 och under Bibliodramadagarna 2024 deltog jag bl.a i en Bibliologworkshop där vi fick möta några oliika bibeltexter. Det var en upplevelse som verkligen inspirerade och gjorde mig nyfiken. Metoden hade en tydlig och trygg struktur och ledaren förde in oss deltagare ibibeltexten genom att målande beskriva var vi befann oss i textens landskap. Vi fick möta olika personer och företeelser i texterna. Vi erbjöds alla en och samma roll och genom att låna våra röster till rollen fick vi alla bidra till att göra rollen levande utifrån våra egna tankar, upplevelser och ställningstagande. Rollen berikades verkligen på det sättet och min upplevelse var att alla bidrog så att rollen blev väldigt mångfacceterad och otroligt levande och gränsöverskridande.
Min bestående upplevelse av denna workshop är glädje och tacksamhet ….. och att jag vill lära mig att leda Bibliolog! Helene Isborn
BIBLODRAMA DEN 15 – 16 NOVEMBER 2024/Bromma folkhögskola
Erik Lindberg skriver så här:
Erik Lindberg Spånga, socionom, anställd av IOGT-NTO Spånga, volontärmedarbetar i det litterära sällskapet Auroras tidskrift Aurora, varav tio år som redaktör – mina litterära intressen bidrog till att jag anmälde mig till bibliodramahelgen. Hur en person blir mottagen när han/hon anländer till ett event, slår an tonen för hela eventet. Jag hade aldrig varit på en bibliodramahelg. Jag visste inte ens vad ordet betydde, även om jag anade att det hade något med Bibel och drama att göra. Jag hade bara råkat se något om bibliodrama på facebook och slängt ut en fråga: ”vad är bibliodrama”. Svaret blev ”anmäl dig”. Jag tyckte uttrycket lät spännande -jag tycker ju Bibel och drama är spännande, så jag gjorde slag i saken och skickade i väg en anmälan.
Fredagskvällen den 15 november satt jag ensam vid ett stort runt bord i folkhögskolans stora hall, läppjande på en mugg kaffe. Helt ok, är man ny som är man. Ofta sätter sig folk i grupper med dem de känner. Jag tänkte att jag kommer säkert att lära känna lite folk i den grupp jag skulle vara med under aftonen. ”Får jag slå mig ned här”, frågade plötsligt ett par personer. ”Javisst”, svarade jag, det är bara trevligt”. Snart var vi inbegripna i ett livligt samtal, människor som sekunderna innan hade varit helt okända för varandra. Ämnet för talet var inte det viktiga. Det betydelsefulla var den öppen och tillåtande stämningen. Den här episoden är viktig. Den angav tonen för hela helgen. Den fick mig att slappna av. Det blev skönt och roligt att vara där. Gruppsamtalet i ring senare under kvällen löpte lättare därför att man inte hamnade i den kollektiva ensamheten, människor som är samlade på samma ställe men agerar som ensamma atomer där ingen når den andra.
En övningarna var att dramatisera en vallfartssång ur Psaltaren, man tågade sjungande upp mot Templet i Jerusalem. Under vår helg måste vallfarten ha tolkats som en senare vallfart än i Bibeltexten, eftersom det skulle vara med en romersk soldat som övervakade de sjungande tåget. Alla fick egentligen ta alla roller. Jag upptäckte hur spännande det var att flera olika personer tolkade samma roll. Man kunde vara vad som helst: män kunde vara kvinnor, kvinnor kunde vara män, det spelade ingen roll vem som var romersk soldat eller jude i vallfartståget. Ingen hade monopol på någon roll. Trots det anarkistiska anslaget – eller kanske tack var det – blev texten mycket djupare än om roller hade delats ut i förväg. Att flera personer är EN person i texten, ger en djupare förståelse av hur komplex en människa är. De skilda tolkningar representerar olika sidor av samma person. Det var något nytt för mig att man kunde avvinna så många aspekter av en kort text.
Vid ett annat tillfälle fick vi höra – och läsa – Erik Lindorms dikt ”Bron”. Den handlar om en stor och ståtlig bro i stål och granit upplyst med väldiga elektriska ljus, som ”strålande solar”. Den ständiga trafiken över bron ”molar”; det blir ett brummande surr utan ände. Men diktjaget står på en sida av bro och hans ovän på den andra. Det går ej att nå varandra trots den ståtliga bron med sina väldiga elektriska ljus, sin molande trafikström och sina valv i stål och granit: ”Jag måste bygga mig en egen bro”.
Vi fick med kritor rita vår egen bro, två och två, och sedan kommentera och rubriksätta varandras broar. Det var kommentarer i vänliga anda, konstruktiva tolkningar där ingen var bättre än den andra, men vi bägge tillförde varandras broar nya aspekter. Vi hade också kontakt- och gemenskapsövningar – allt flöt mycket lättare just därför att ouvertyren till helgen varit så varm och välkomnande.
Det är fredagkväll när vi kliver in i rummet. Stolarna står ordnade i en cirkel. På bänkar runt väggarna ligger papper, pennor, färgburkar och kritor. Där finns instrument och några färgglada tyger. Förväntansfull är det ord flera av oss deltagare väljer när vi får frågan i presentationsrundan om hur vi känner. I mitten av cirkeln på golvet brinner ett ljus. En liten bro i modellera väcker vår nyfikenhet. Där ligger också en bok med titeln ”en bro av poesi”. Vi vet att vi ska jobba med dikter den här gången och inte en bibeltext, som är det vanligaste.
Tre bibliodramapass senare på lördagseftermiddagen har vi utforskat tre olika dikter tillsammans med tre olika ledare. Vi har bland annat använt våra röster på olika sätt, målat, reflekterat och delat. Fyllda av intryck ska vi snart mötas till festmiddag. Fylld, så känner jag mig. Det går inte att ta emot mer nu. På ett varsamt sätt fick ledarna oss att knyta ihop våra intryck på slutet när vi fick välja strofer ur dikterna och skapa en egen dikt. ”Istället för att stå stilla….ta mig framåt..bara gör det…lyser som en lampa”…är ord som finns på min lapp. Vi har fått vara med om ”poetiskt brobygge” när vi har mött texten, varandra och oss själva.
Nov 2024 Anna J
Alla kan vara med och delta efter sina egna förutsättningar. Allt anpassas så att alla kan delta i de olika momenten. Klarar man inte av att gå runt på egen hand är det helt ok att som jag gjorde sitta på en stol eller sakta traska runt med en rollator. Även jag kände mig 100% delaktig i aktiviteterna. Varje gång är det nya upplevelser som fängslar sinnet. Jag har upptäckt mycket om mig själv som jag inte trott att jag skulle våga eller kunna göra.
Brita K
Dokumentation från Bibliodramadagarna i november 2024
Det hela började när jag deltog i en utbildning på Uppsala universitet för att handleda kollegialt lärande i svenska. Där kom jag i kontakt med Anna Nordlund, som höll en föreläsning om barns förändrade läsvanor och skolans uppdrag att ge alla barn en god läsförmåga. Hon utgick från alla barns rätt till starka litteraturupplevelser och inspirerade till att läsa och samtala om poesi och skönlitteratur, både med elever och kollegor. Fokus låg på att stärka det skapande språket, kommunikationen och gemenskapen.
Boken En bro av poesi och Annas föreläsning inspirerade mig. Jag såg genast möjligheten att integrera detta i bibliodramametoden, som ofta används inom religiösa sammanhang. Poesi och dikter hade jag tidigare använt i undervisningen, men aldrig i en längre process. Detta verkade som ett spännande experiment och passade dessutom väl in i vårt bibliodramasällskaps tema: att skapa fred och bygga broar.
Som styrelsemedlem i bibliodramasällskapet föreslog jag att använda En bro av poesi under våra bibliodramadagar i november. Evenemanget skulle också markera starten för det internationella bibliodramat, denna gång i Sverige, i Höör, Skåne, med temat ”att bygga broar”.
Planeringen och förberedelserna
Vi började med att välja vilka som skulle delta i ledningen av bibliodramadagarna. Jag föreslog Susanne Lindström, som också sitter i styrelsen, och Claus Terlinden, en omsorgspräst från Finland som jag tidigare mött under en onlinekurs i bibliodrama. De blev nyfikna på boken, och jag skickade varsitt exemplar till dem.
Vi höll flera möten på Teams och valde till slut tre dikter som vi kände starkt för och ville arbeta med:
”Inom varje dikt” av Maria Wine (valdes av Claus)
”Stilla” av Mårten Melin (valdes av mig, Sussi Ågren)
”I rörelse” av Karin Boye (valdes av Susanne Lindström)
Under våra möten växte en röd tråd fram mellan dessa dikter, och vi enades om att binda ihop dem i en sammanhängande process.
Genomförandet
Vi ledde varsitt pass på tre timmar, där varje dikt utgjorde grunden för aktiviteter:
Claus använde målning för Inom varje dikt, som förmedlade budskapet om att tro på sig själv och hoppet inom en själv.
Jag använde rollspel i arbetet med Stilla, som handlade om att våga vara modig, sticka ut och pröva sina vingar.
Susanne använde lera i I rörelse, som symboliserade att blomma ut och förverkliga det viktiga i livet.
Det särskilda med dagarna var att vi även deltog i varandras aktiviteter, vilket skapade en stark gemenskap. Vi blev totalt sju deltagare som tillsammans upplevde en bärande process.
Reflektion
För mig blev dessa tre dikter en helhet. Den första dikten hjälpte mig att se och tro på mig själv, med en kristen referensram som påminde om hoppets ljus. Den andra dikten gav modet att våga förändring, medan den tredje dikten symboliserade att blomma ut och förverkliga det som är viktigt i livet.
Bibliodramadagarna blev en förlösande och inspirerande upplevelse som visade på kraften i att kombinera poesi och bibliodrama.
Det var en fantastisk helg med många intryck. Årets bibliodramadagar hade temat “Poetiskt brobygge med bibliodrama” Det blev både bibliodrama och bibliolog. Det fanns tre olika workshopar där man kunde pröva några olika texter. Eva Eiderbrant ledde en spännande bibliolog med temat: ”När ödet vände dikt och dröm på biblisk mark”
Tre dikter från boken ”En bro av poesi” fanns med vid det långa bibliodramat som leddes av: Claus Terlinden, Sussi Ågren och Susanne Lindström.
En bro av poesi” som Svenska Akademien tog hösten 2021 fram en poesibok, som innehåller ett 60-tal nyare och äldre dikter. En nyskapande och spännande poesisamling utgiven av Svenska Akademien.
Helene Isborn och Lotta Geisler ledde ett bibliodrama utifrån en dikt av Erik Lindorm
Sedan fanns det tid till samtal och samtal kring bibliodrama eftersom vi hade förmånen att ha gäster från Finland och Tyskland så kunde vi få dela med oss av våra erfarenheter och prata utveckling och framtidsfrågor.
Vi kommer lägga upp mer tankar från deltagare och ledare från helgen.
Vid festkvällen så kunde vi få var bidra lite till den poetiska världen genom att vi skrev Elfchen.
En Elfchen är en enkel dikt som består av elva ord enligt en bestämd form. Så här skriver du en elfchen: Hitta något i rummet som du vill skriva om, det kan vara en plats, en bild, en symbol, en detalj, en färg, en känsla etc.
Första raden: ETT ord- Här nämns det du har valt.
Andra raden : TVÅ ord närmare beskrivning av ordet.
Tredje raden TRE ord. Var någonstans i rummet befinner sig det första ordet?
Fjärde ordet : FYRA ord. Fritt fram att skriva om första ordet eller om sig själv.
Femte ordet: ETT ord. En sammanfattning, ett utrop eller en avslutning.
Ett exempel
Grön
Ett blad
Från Noas duva
Skapar längtan i mig
Nu!
Bröd.
Gott, gott.
Äter varje morgon.
Ger näring och kraft.
Mätt!
Varje dikt är skrivna av okända diktera.
Ljusen Brinner flämtar Här på bordet Alla trötta, glada, mätta Värmande
Ljus Lyser varmt Mitt på bordet Värmer en vilsen själ Längtan
Apan Är glad På väggen där Lockar mig till skratt Smittar
Är du sugen att prova igen? Kanske kan detta vara något att prova?
Jag har i dagarna fått inbjudan till den sjätte omgången bibliodramaonline där det Europeiska nätverket är huvudarrangör. Så enkelt att delta som ledare, de gör grovjobbet… och snygg layout på inbjudan och skickar ut till de som finns i nätverket.
Du hittar en partner, ngn du arbetat med förut eller en ny, hittar lite ”grovtänk” tillsammans för att kunna presentera er egen workshop. Minimum typ 3 h med paus tänker jag eller flera tillfälllen- oändligt många möjliga varianter. Heldag med eget arbete i mitten. Helg eller vardag. Olika tider på dagen. Inte så dumt ändå att sen skicka inbjudan till sina vänner eller om du haft deltagare som gått när du hållit i kurs. Och det går ju också delta i någon kurs såklart.
Är du intresserad men har funderingar så hör gärna av dig till mig. Engelskan är väldigt basic och de öppnar för att andra språk är möjliga, eller tvåspråkig. Jag ska vara med för sjätte gången med min polska vän Kasia. Det ska vara inne den 3/11… så vad väntar vi på? Bara att sätta igång och spåna… och gör det enkelt!
Hoppas vi ses på någon kurs!
Kram till er alla!
Anna Gradin
————————————————————————————————
Dear friends
This news has one purpose which is to advertise the next round of Online Bibliodrama workshop possibilities. In particular it is to offer an invitation to Bibliodrama leaders who may wish to offer an online workshop.
The information is available on the EBN Website but also here:
Vi kommer att arbeta med texter från Efesierbrevet
Efesierbrevet är ”årets bibelbok” i Equmeniakyrkan, och de valda texterna finns som föreslagna texter för gudstjänster senare i höst. Kanske ska du predika eller är gudstjänstansvarig, och då kan det här vara en inspiration och hjälp.
Det går alldeles utmärkt att vara med bara för att du själv vill möta en bibeltext med hjälp av bibliodramas metoder! Inga förkunskaper behövs. Bibliodrama är ett sätt att gestalta och skapa utifrån en bibeltext.
Vi gör det enkelt och kravlöst – alla kan vara med.
Vi använder alla våra sinnen och uttrycker i färg, form, rörelse och ord det som vi upplever i mötet med bibeltexten. Det finns tillfälle till egen reflektion och samtal i gruppen.
Torsdag 17/10, 18.45-21.00, Björknäskyrkan, Nacka. (Ef. 6:10-17) Torsdag 7/11, 18.45-21.00, Online. Du kommer få en Zoom-länk. (Ef. 6:23-24) Du kan vara med på en eller båda samlingarna. Båda samlingarna kräver enskild anmälan.
Anmälan och frågor:
Eva Danneholm, 0702731757. Eva som leder kvällarna är pastor och utbildad bibliodramaledare
Bibliodrama är en bibelupplevelse där vi får möjlighet att känna igen oss själva i de personer, miljöer och händelser som vi läser om i Bibeln.
Tillsammans återskapar vi dessa berättelser på ett lekfullt och andligt sätt. Tre tillfällen okt-dec, Equmeniakyrkan.
Höstens tema är Livets nyanser. Det finns så många nyanser som skiftar i våra liv, så mycket att upptäcka under ytan och runt omkring. Höstens tre bibliodrama är som ett Kalejdoskop. Vi vrider och vänder på tre välkända bibeltexter för att nya spännande mönster ska växa fram. Tillsammans får vi, var och en, möta det kända och okända, gemensamt våga låta det självklara överraska. Kanske kan vi spegla oss i en bibeltext, låta den få gro och växa, bli till näring och liv för oss, kanske upptäcker vi fler nyanser?
Välkommen att vara med under höstens tillfällen. Man kan vara med på ett eller flera tillfällen, varje tillfälle står för sig själv även om de hänger ihop alla tre.
Bibliodrama berör både kropp och själ, både hjärta och hjärna, både känsla och intellekt. Genom rollspel, improvisationer, musik, måleri och samtal med mera närmar man sig en text i grupp.
Genom att i bibliodrama pröva nya undertexter förändras och fördjupas gammal och van text. Då kan vi också få syn på oss själva i det som sker och känna ett tilltal in i våra egna liv. I bibliodrama kan vi använda bibeln, psalmer, sagor och andra texter. Inga förkunskaper behövs. Både du som är nyfiken på bibliodrama men aldrig har prövat och du som tidigare har deltagit är varmt välkommen.
Detta är ett samarrangemang med Equmeniakyrkan i Lerum och studieförbundet Sensus samt Bibliodramasällskapet i Sverige.
Kostnadsfritt Fika kommer att finnas till självkostnadspris.
15–16 november 2024, Bromma folkhögskola Tema : “Poetiskt brobygge med bibliodrama” Välkomna till årets bibliodramadagar. I år blir det spännande med poetiskt brobygge med bibliodrama och bibliolog. Det blir spännande samtal och härlig gemenskap. Dessutom är det roligt att få välkomna våra internationella gäster!
ÅRSMÖTE FÖR BIBLIODRAMASÄLLSKAPET I SVERIGE 21 OKT 2024 KL 19.00 Digitalt via Google meet. Anmäl dig till: olle.hilariusson@gmail.com senast den 17 oktober. Länken mailas ut någon dag innan årsmötet till anmälda.
Förslag till dagordning
Årsmötets öppnande
Val av mötesordförande, mötessekreterare samt två justeringspersoner tillika rösträknare
Fastställande av dagordning och röstlängd
Mötets behöriga utlysande
Verksamhetsberättelse
Ekonomisk redovisning
Revisorernas berättelse
Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
Val av: a) två ordinarie styrelseledamöter för två år. b) två ersättare för ett år c) två revisorer för ett år samt en revisorsersättare för ett år d) valberedning om två personer
Behandling av inkomna motioner.
Fastställande av årsavgift för det kommande verksamhetsåret.
Verksamhetsplan och förslag till budget för det kommande verksamhetsåret
Övriga frågor som årsmötet beslutar ta upp
Årsmötets avslutande
Styrelsen för Bibliodramasällskapet i Sverige Handlingar som är på väg till medlemmarna kommer via mail Verksamhetsberättelse 2023-2024 Ekonomisk berättelse 2023-2024 Ekonomisk rapport 2023-2024 inkl. Förslag till budget 2024-2025 Förslag till verksamhetsplan 2024-2025
15–16 november 2024, Bromma folkhögskola Tema : “Poetiskt brobygge med bibliodrama”
Välkomna till årets bibliodramadagar. I år blir det spännande med poetiskt brobygge med bibliodrama och bibliolog. Det blir spännande samtal och härlig gemenskap. Dessutom är det roligt att få välkomna våra internationella gäster!
Gert Stührmann, 67 år, pensionerad präst och en av våra internationella gäster som kommer att vara med i det parallella samtalet kring frågor om bibliodramaarbete i Europa och utbildningsfrågor.
Han skriver så här: Under mina sista yrkesår har jag arbetat som rådgivare och handledare för kyrklig personal inom ”Zentrum für Seelsorge und Beratung” (Ett centrum får råd-givning och själavård) i Hannover. Jag var också utbildare för präster och de som ville utbilda sig till rådgivare och handledare. Sen 35 år har jag arbetat med Bibliodrama. Jag utbildade mig i Bielefeld med Heinrich Fallner och Else Nathalie Warns som lärare. Sen mer än 20 år har jag varit bibliodramaledare i Hannover. Redan från början har jag varit medlem i ”Gesellschaft für Bibliodrama (GfB = Sällskapet för Bibliodrama i Tyskland). Länge har jag varit en del av Utbildningskommittén och sen 10 år ordförande i styrelsen. Jag pratar lite svenska, för att jag för 40 år sen som präst, under min utbildning, gjorde en sorts praktiktjänst i Tyska kyrkan i Gamla Stan, Stockholm. Under denna tid lärde jag känna och älska skärgården i Stockholm. Därefter reste jag flera gånger på semester till Stockholms skärgård. Denna sommar uppfyllde jag min dröm och tillbringade hela sommaren på Svartsö som volontär i skärgården. Det har varit en fantastisk tid. Jag är glad att snart få komma tillbaka till Stockholm, för att delta under Bibliodramadagarna i Sverige.
Här kommer presentationer av ledarna som leder workshoparna under bibliodramadagarna.
WORKSHOP 1 Prova ett bibliodrama med poesitexter där sinnena, rörelser, reflektion och kreativitet får plats. Det blir ett långt bibliodrama med Claus Terlinden, Finland, Sussi Åberg och Susanne Lindström som är inspirerade av boken ”En bro av poesi”. Svenska Akademien tog hösten 2021 fram en poesibok, som innehåller ett 60-tal nyare och äldre dikter. En nyskapande och spännande poesisamling utgiven av Svenska Akademien.
Claus som är en av våra internationella ledare från Finland. ”Jag heter Claus Terlinden. Jag föddes 1964 i Tyskland. Sedan 1991 har jag bott i Finland där jag nuförtiden jobbar som omsorgspräst med svenskspråkiga människor med intellektuell funktionsnedsättning. Jag blev bibliodramaledare 2020. Jag tycker om konst i alla former och sysslar själv med musik, dans, målning och fotografering. Därutöver är jag scout och trivs mycket bra i naturen. Det är roligt att komma till Sverige och leda bibliodrama på svenska. Jag gick min utbildning på finska och har märkt att inte bara varje ledare utan också varje land har sina särskilda drag vad som gäller bibliodrama. Det blir skoj att ’bygga broar’ mellan olika kulturer.”
Hej, jag heter Susanne ” Sussi” Ågren och arbetar som grundskollärare i tidigare åldrar. Jag använder drama som verktyg i min undervisning för att få eleverna motiverade. Jag arbetar även med dramaprofil för mellanstadiet. Jag har gått en regiutbildning i 3 år på kulturama (1993–1996). Jag har även jobbat som frilans som skådis och regissör i olika projekt i och utanför svenska kyrkan. Jag har genomgått grundutbildning för bibliodramaledare (2005/2007). Och har läst teologi i 3 år.
Hej, det är jag som är Susanne Lindström, jag sitter i styrelsen för Bibliodramasällskapet i Sverige och till vardags arbetar jag som församlingspedagog i Svenska Kyrkan. Jag är dipl. Bibliodramaledare.
WORKSHOP 2 Det är roligt att Eva Eiderbrant kommer att leda bibliolog med temat: ”När ödet vände – dikt och dröm på biblisk mark”
Mitt namn är Eva Eiderbrant, jag är präst i Norrköping och ansvarig för Hedvigs prästgård, en oas för inre växt mitt inne i stan. Jag är verksam som bibliologledare och -tränare. Genom att göra bibliolog blir de bibliska texterna levande. Texten och våra egna liv belyser varandra och hjälper oss att upptäcka nytt, både hos oss själva och i berättelserna. Metoden har jag lärt känna under mina år som verksam präst i Schweiz. Nu på svensk mark igen är det min vision att många ska få möjligheten att genom bibliolog lära känna Bibeln så att säga inifrån. Bibliologens ansats är egentligen inte ny – den har många likheter med de judiska midrasherna. För den som vill veta mer om bibliolog finns det att läsa på www.bibliolog.se.
WORKSHOP 3 blir ett kortare bibliodrama med Helene Isborn och Lotta Geisler ”Bibliodrama utifrån en dikt av Erik Lindorm”
Välkända ansikten! Helene Isborn och Lotta Geisler. Båda är styrelseledamöter i Sällskapet för bibliodrama i Sverige och är utbildade bibliodramaledare.
Program Fredag den 15 november 17:00 DROP-IN-FIKA, vi minglar och smyger igång. Ordförande Helene Isborn hälsar välkommen. 18:00-21:00 WORKSHOP 1: Ledare: Claus Terlinden, Sussi Ågren och Susanne Lindström 18:00-21:00PARALLELLT SAMTAL med Gert Stührmann kring frågor om bibliodramaarbete i Europa och utbildningsfrågor.
Lördag den 16 november 9:00 Samling/fika för alla 9:30 WORKSHOP 1 fortsätter 9:30 WORKSHOP 2, BIBLIOLOG med Eva Eiderbrant 12:30-14:00 LUNCH 14:00-17:00 WORKSHOP 1 fortsätter 14:00-17:00 WORKSSHOP 3 med Helene Isborn och Lotta Geisler 17:00-18:00 Paus och tid att umgås. 18:00 Gemensam middag med internationella gäster 21:00 Tack och hej!
PRISER: Kostnaden för valda pass och måltider faktureras i efterhand. Ej i förväg anmäld frånvaro faktureras med hela kostnaden. Workshop 1 eller Samtal+Workshop 2+Workshop 3 + middag, dvs allt 1150kr Workshop 1 700 kr, med lunch 850kr Enstaka samtal/workshop 2 eller 3: 450 kr, med lunch 600 kr Två samtal/workshops: 750 kr, med lunch 900 kr.
Middag: 500 kr
ERBJUDANDE: Är du 20 år eller yngre betalar du halva priset. I samtligapass ingår det fika.
Boende: Det är inte möjligt att bo på Bromma folkhögskola, men vi rekommenderar First hotel, uppge denna rabattkod till hotellet = FCHBHF. Ska funka både via nätet och/eller vid telefonbokning. Från Brommaplan åker man snabbt in till city.
I Bibliodrama möter vi den bibliska texten med hela vårt jag. Vi upptäcker och upplever texten med kropp och själ, med hjärta och förstånd. Vi låter bibeltexten inspirera oss att på olika sätt utforska hur den berör våra liv. Ingen förkunskap behövs.
Ingen kostnad. Ta med eget fika. Anmälan, senast två dagar innan (senast söndag 12.00) till Susanne Dahlgren, Diplomerad Bibliodramaledare tel. 023-70 20 53 eller susanne.dahlgren@svenskakyrkan.se