ÅRETS BIBLIODRAMADAGAR

15–16 november 2024, Bromma folkhögskola Tema : “Poetiskt brobygge med bibliodrama”

Välkomna till årets bibliodramadagar. I år blir det spännande med poetiskt brobygge med bibliodrama och bibliolog. Det blir spännande samtal och härlig gemenskap. Dessutom är det roligt att få välkomna våra internationella gäster!

Sista anmälningsdagen är 31 oktober. Här är länken till Bromma Folkhögskola: https://www.brommafolkhogskola.se/kortkurser/bibliodramadagar/

FOLDER

Gert Stührmann, 67 år, pensionerad präst och en av våra internationella gäster som kommer att vara med i det parallella samtalet kring frågor om bibliodramaarbete i Europa och utbildningsfrågor.

Han skriver så här: Under mina sista yrkesår har jag arbetat som rådgivare och handledare för kyrklig personal inom ”Zentrum für Seelsorge und Beratung” (Ett centrum får råd-givning och själavård) i Hannover. Jag var också utbildare för präster och de som ville utbilda sig till rådgivare och handledare. Sen 35 år har jag arbetat med Bibliodrama. Jag utbildade mig i Bielefeld med Heinrich Fallner och Else Nathalie Warns som lärare. Sen mer än 20 år har jag varit bibliodramaledare i Hannover.
Redan från början har jag varit medlem i ”Gesellschaft für Bibliodrama (GfB = Sällskapet för Bibliodrama i
Tyskland). Länge har jag varit en del av Utbildningskommittén och sen 10 år ordförande i styrelsen.
Jag pratar lite svenska, för att jag för 40 år sen som präst, under min utbildning, gjorde en sorts praktiktjänst i Tyska kyrkan i Gamla Stan, Stockholm. Under denna tid lärde jag känna och älska skärgården i Stockholm. Därefter reste jag flera gånger på semester till Stockholms skärgård.
Denna sommar uppfyllde jag min dröm och tillbringade hela sommaren på Svartsö som volontär i skärgården. Det har varit en fantastisk tid. Jag är glad att snart få komma tillbaka till Stockholm, för att delta under Bibliodramadagarna i Sverige.

Här kommer presentationer av ledarna som leder workshoparna under bibliodramadagarna.

WORKSHOP 1 Prova ett bibliodrama med poesitexter där sinnena, rörelser, reflektion och kreativitet får plats. Det blir ett långt bibliodrama med Claus Terlinden, Finland, Sussi Åberg och Susanne Lindström som är inspirerade av boken “En bro av poesi”. Svenska Akademien tog hösten 2021 fram en poesibok, som innehåller ett 60-tal nyare och äldre dikter. En nyskapande och spännande poesisamling utgiven av Svenska Akademien.

Claus som är en av våra internationella ledare från Finland.
”Jag heter Claus Terlinden. Jag föddes 1964 i Tyskland. Sedan 1991 har jag bott i Finland där
jag nuförtiden jobbar som omsorgspräst med svenskspråkiga människor med intellektuell
funktionsnedsättning. Jag blev bibliodramaledare 2020. Jag tycker om konst i alla former och sysslar själv med musik, dans, målning och fotografering. Därutöver är jag scout och trivs mycket bra i naturen. Det är roligt att komma till Sverige och leda bibliodrama på svenska. Jag gick min utbildning på finska och har märkt att inte bara varje ledare utan också varje land har sina särskilda drag vad som gäller bibliodrama. Det blir skoj att ’bygga broar’
mellan olika kulturer.”

Hej, jag heter Susanne ” Sussi” Ågren och arbetar som grundskollärare i tidigare åldrar. Jag använder drama som verktyg i min undervisning för att få eleverna motiverade. Jag arbetar även med dramaprofil för mellanstadiet. Jag har gått en regiutbildning i 3 år på kulturama (1993–1996). Jag har även jobbat som frilans som skådis och regissör i olika projekt i och utanför svenska kyrkan. Jag har genomgått grundutbildning för bibliodramaledare (2005/2007). Och har läst teologi i 3 år.

Hej, det är jag som är Susanne Lindström, jag sitter i styrelsen för Bibliodramasällskapet i Sverige och till vardags arbetar jag som församlingspedagog i Svenska Kyrkan. Jag är dipl. Bibliodramaledare.

WORKSHOP 2
Det är roligt att Eva Eiderbrant kommer att leda bibliolog med temat: ”När ödet vände – dikt och dröm på biblisk mark”

Mitt namn är Eva Eiderbrant, jag är präst i Norrköping och ansvarig för Hedvigs prästgård, en oas för inre växt mitt inne i stan. Jag är verksam som bibliologledare och -tränare. Genom att göra bibliolog blir de bibliska texterna levande. Texten och våra egna liv belyser varandra och hjälper oss att upptäcka nytt, både hos oss själva och i berättelserna. Metoden har jag lärt känna under mina år som verksam präst i Schweiz. Nu på svensk mark igen är det min vision att många ska få möjligheten att genom bibliolog lära känna Bibeln så att säga inifrån. Bibliologens ansats är egentligen inte ny – den har många likheter med de judiska midrasherna. För den som vill veta mer om bibliolog finns det att läsa på www.bibliolog.se.

WORKSHOP 3 blir ett kortare bibliodrama med Helene Isborn och Lotta Geisler
“Bibliodrama utifrån en dikt av Erik Lindorm”

Välkända ansikten! Helene Isborn och Lotta Geisler.
Båda är styrelseledamöter i Sällskapet för bibliodrama i Sverige och är utbildade bibliodramaledare.

Program
Fredag den 15 november
17:00 DROP-IN-FIKA, vi minglar och smyger igång. Ordförande Helene Isborn hälsar välkommen.
18:00-21:00 WORKSHOP 1: Ledare: Claus Terlinden, Sussi Ågren och Susanne Lindström
18:00-21:00 PARALLELLT SAMTAL med Gert Stührmann kring frågor om bibliodramaarbete i Europa och utbildningsfrågor.

Lördag den 16 november
9:00 Samling/fika för alla
9:30 WORKSHOP 1 fortsätter
9:30 WORKSHOP 2, BIBLIOLOG med Eva Eiderbrant
12:30-14:00 LUNCH
14:00-17:00 WORKSHOP 1 fortsätter
14:00-17:00 WORKSSHOP 3 med Helene Isborn och Lotta Geisler
17:00-18:00 Paus och tid att umgås.
18:00 Gemensam middag med internationella gäster
21:00 Tack och hej!

PRISER:
Kostnaden för valda pass och måltider
faktureras i efterhand. Ej i förväg anmäld frånvaro
faktureras med hela kostnaden.
Workshop 1 eller Samtal+Workshop 2+Workshop 3 + middag, dvs allt 1150kr
Workshop 1 700 kr, med lunch 850kr
Enstaka samtal/workshop 2 eller 3: 450 kr, med lunch 600 kr
Två samtal/workshops: 750 kr, med lunch 900 kr.

Middag: 500 kr

ERBJUDANDE: Är du 20 år eller yngre betalar du halva priset. I samtligapass ingår det fika.

Boende:
Det är inte möjligt att bo på Bromma folkhögskola, men vi rekommenderar First hotel, uppge denna rabattkod till hotellet = FCHBHF. Ska funka både via nätet och/eller vid telefonbokning. Från Brommaplan åker man snabbt in till city.

1 thoughts on “ÅRETS BIBLIODRAMADAGAR

  1. Ping: Bibliodramadagarna i november 2024 | Bibliodramasällskapet i Sverige

Kommentarer inaktiverade.