Vind och ljus
Med inspiration från Dag Hammarskjölds livsgärning och poetiska texter anordnades i augusti 2015 en interreligiös bibliodramaworkshop på Tygegården på Österlen med ett tjugotal deltagare. Ledare var Corinna Friedl, teologie doktor, sjukhuspräst och bibliodramaledare samt Gerhard Röhrig och Isabel Friedl, bibliodramaledare från Tyskland.
Läs mer C Friedl, Rapport interreligiös bibliodramaworkshop aug 2015
Ragnhild Engberg, som deltog som representant för Bibliodramasällskapet i Sverige, berättar här om några deltagarintryck från workshopen.
Lysande sol, ljummen vind, nära samtal – några personliga intryck
Med stor förväntan åkte jag till Österlen i mitten av augusti. Jag var en av cirka 20 deltagare som tillbringade en helg på scoutgården Tygegården strax utanför Ystad för att delta i en interreligiös bibliodramaworkshop på temat ”Vind och ljus”.
Vi som samlades där på fredagkvällen var människor med olika bakgrund – olika religiösa tillhörigheter, olika åldrar, kön och med två olika språk. Alla våra samlingar hölls på både tyska och svenska. I denna mångfald var min nyfikenhet stor och presentationen blev en viktig inledning till våra dagar tillsammans.
Den text som låg till grund för workshopen var hämtad ur Dag Hammarskjölds bok Vägmärken:
Vinden blåser vart den vill –
så är det med var och en som är född av ande.
Och ljuset lyser i mörkret,
och mörkret har icke fått makt därmed.
Som vind -. I den, med den, av den. Av den – även som segel, så lätt och starkt att, om än tyngt till jorden, det samlar all vindens kraft utan att hämma dess lopp.
Som ljus -. I ljus, genomlyst, förvandlad till ljus. Som linsen vilken försvinner i ljuset när den samlar detta till ny kraft.
Som vind. Som ljus.
Blott detta – på dessa vidder, dessa höjder.
Med den textens ord att meditera över gick vi den första kvällen ner till havet och stranden, ett stenkast från gården där vi bodde. Där möttes vi av mörknande himmel över havets brusande vågor. Hemvägen fick vi lysa med lyktor som hade svårt att brinna i den starka vinden. – ”Ljus och vind”
Lördagen fylldes av olika övningar kring texten. Vi fördjupade oss i orden, formade bilder, uttryckte oss med gester och samarbetade i dansens rörelser.
Backåkra, Dag Hammarskjölds egen reträttplats, låg bortom hagarna runt Tygegården. Vi vandrade dit på lördagseftermiddagen under samtal om ord vi valt från vår text. Vad betydde ljus, vind, genomlyst … just för mig? På Backåkra tog en av de tyska deltagarna oss med in i fler av Dag Hammarskölds tankar som han formulerat dem i sin bok. Hans meditationsplats – en ring av stenar belägen mitt i en hage med öppna vyer åt alla håll och fri sikt ända ner till havet – lät oss vila i stillhet en stund.
Både lördag och söndag morgon erbjöds en stunds meditation före frukost.
Lysande sol, ljummen vind, nära samtal, generöst delande är något jag bevarat i hjärtat från de här dagarna. Mötena med de andra deltagarna berörde mig och det var gott att mötas utifrån våra olika utgångspunkter i livet och märka hur mycket vi hade gemensamt.
Ragnhild Engberg, socionom, diakon och bibliodramaledare, Braås